Mijn burn-out verhaal
PERSOONLIJK

Mijn burn-out verhaal

Vandaag een zeer persoonlijke blog van mij hier op mijn blog. Ik ga namelijk mijn burn-out verhaal vertellen die ik een paar jaar geleden had. Het is een zeer lang verhaal dus pak er maar een kopje thee of koffie erbij.

Begin van mijn studie

We moeten voor het begin van het verhaal echt wel een aantal jaar terug in de tijd. Ik begon net met mijn studie Bedrijfseconomie aan de hogeschool. Ik moet eerlijk bekennen dat ik deze studie ook ging doen omdat het een beetje van mij werd verwacht. Ik was namelijk goed in de economische/wiskunde vakken op de middelbare school. Door naar iedereen te luisteren heb ik dus wel de fout gemaakt om verkeerde opleiding te kiezen.

Het eerste jaar beviel overigens wel heel erg goed. De vakken waren zeer goed te doen en zonder al te veel moeite kon ik alles in één keer halen. Bij elke vak in het eerste moest ik ook wel veel dingen berekenen en dat ligt mij blijkbaar wel redelijk goed. Ook had ik echt fantastische klasgenoten, waardoor er ook een fijne sfeer hing in de colleges.

Het tweede jaar begon ook prima. Ik zat voor mijn gevoel nog redelijk in de goede flow van het eerste jaar. Al moet ik zeggen dat ik zeggen dat ik het wel minder leuk vond omdat het opeens heel veel recht/belastingen was. Iets wat mij echt minder goed ligt. Rond de herfst en eerste tentamenperiode kreeg ik opeens last van vermoeidheid.

Vermoeidheid

En die vermoeidheid ging ook maar niet over. Ik ging telkens naar de dokter en die heeft mij aantal keer lek geprikt, maar telkens bleek ik gewoon een kerngezonde student te zijn. En werd op een gegeven moment ook erger en ik kreeg ook heel veel paniekaanvallen. En vanaf toen kwam ik echt in een negatieve spiraal terecht. Ik begon opeens heel slecht te presteren op school en bij mijn bijbaantjes merkte ik dat ik gewoon heel erg moe was.

Bijbaantjes

Naast mijn studie had ik inderdaad ook twee bijbaantjes en samen was dat ongeveer 20 uur per week. Ik realiseer mij nu ook wel dat dit in combinatie met full-time studie echt heel erg veel was. Mijn weken zagen er ongeveer hetzelfde eruit. Elke dag 7 uur opstaan voor school en ik kwam soms pas 5 uur weer thuis. Maar vaak moest ik daarna nog wat doornemen voor de studie of ik werkte aan de wekelijkse deadlines. De druk was redelijk hoog. Op donderdagavond, vrijdagmiddag en de hele zaterdag was ik aan het werk. Dus ik had ook niet echt rustmomentjes voor mezelf. Op zaterdagavond had ik vaak een feestje of ik ging stappen tot in de vroege uurtjes.

Ik had een burn-out

Maar toen ik eenmaal dacht van misschien is er niets lichamelijks mis met mij, maar wel mentaal. En toen ging het allemaal wel snel. Ik had een burn-out en paniekaanvallen/angststoornis. Ik ben niet iemand die medicijnen wou gaan gebruiken, want dat kon ook weer klachten geven. En ik vond dat persoonlijk zelf het niet waard. Bovendien moest er natuurlijk ook een reden zijn waarom ik een burn-out had gekregen. Was het omdat ik zoveel studeerde en werkte? Of was ik iets aan het doen wat totaal niet bij mij paste. Ik denk zelf dat het een combinatie van die twee dingen was. Ik was gemiddeld 60 uur per week aan het werk of aan de studie. Dat is voor niemand heel erg goed. Maar ik denk dat 60 uur per week makkelijker vol te houden is als je iets doet wat je echt leuk vindt.

Het duurde overigens lang voordat ik helemaal van die vermoeidheid af was. Maar ik was dan ook zeer lang doorgelopen met al mijn klachten. Dus als jij denkt dat je tegen een burn-out aan zit, grijp dan alsjeblieft meteen in.

Lees ook:
Terug in alignment komen
5 tips om meer tijd voor jezelf te maken

Liked it? Take a second to support thewildflowerhippie on Patreon!

Comments

comments

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. I use these cookies to improve my content and website. click here for more information if you want to know more about this. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this. If you accept this, you accept that this website/blog uses your location, interests, language, technology/browser you use, gender and age for Google Analytics and to improve the content of this website

Close