Hoe ik dagelijks tijd maak voor self-care
LIFESTYLE

Hoe ik dagelijks tijd maak voor self-care


Self-care is niet alleen heel fijn, maar ook super belangrijk. Als jij niet voor jezelf kunt zorgen, hoe wil je in vredesnaam goed voor de ander gaan zorgen? Self-care zorgt voor wat ontspanning en tegelijkertijd zorg je meteen goed voor jezelf, zodat je alles kunt doen gedurende dag. Maar hoe maak je nou tijd vrij voor een beetje self-care? Ik vertel je vandaag hoe ik dagelijks tijd maak voor self-care.

Drink genoeg water

Stap 1 is natuurlijk dat je genoeg water drinkt. Als je dat niet doet, kun je wat vermoeid worden en kun je zelfs hoofdpijn krijgen. Dus als je één van die twee symptomen toevallig nu hebt, pak eerst een glas water en drink het op. Je zult dan snel merken dat je je beter gaat voelen. Ook helpt het voor een betere concentratie. Als je niet genoeg drinkt, wordt je wat langzamer en vermoeider. Daardoor kun je minder goed gefocust blijven op je taken. En je zorgt er natuurlijk voor dat je lichaam niet uitdroogt en goed blijft werken. 

Notitieboekjes / dagboek

Hier kun je natuurlijk je eigen invulling aan geven, maar ik schrijf op wat ik elke dag moet doen. Meestal doe ik het al de dag of zelfs dagen ervoor. Doe dit niet last-minute. Dit kan voor chaos in je hoofd zorgen. Ik heb ook de Wunderlist app, zodat ik overal en altijd kan zien wat ik nog moet gaan doen. Deze app is overigens gratis te downloaden, mocht je interesse hebben. 

Verder houd ik ook een dankbaarheidsboekje bij. Hier probeer ik elke ochtend en avond in te schrijven. Ik maak dan dagelijks een lijstje waar ik dankbaar voor ben. Dit zorgt ervoor dat ik meer op de positievere dingen ga focussen en ik gelukkiger voel. 

En je kunt natuurlijk ook dagelijks in een dagboek bijhouden wat je bezighield die dag. Zo kun je voor het slapen gaan nog even gauw je hoofd leegmaken en slaap je beter.

Sta eerder op

Ik ben sindskort een beetje aan het experimenteren wat voor mij het fijnst is. Ik dacht altijd dat gewoon uitslapen (tot uur of 8) prima was. Ik dacht dat ik dan niet gestoord kon worden door een wekker en dus uitgerust wakker werd. Nu zet ik mijn wekker een uur eerder, maar ik merk nu al dat ik uit mezelf tussen 6 en 7 uur al wakker word. In eerste instantie had ik verwacht dat ik ook een stuk vermoeider zou zijn, maar dat valt mij heel erg mee eigenlijk. Maar nu ik wel eerder opsta, merk ik dat ik wel wat productiever ben. Als ik later opsta, merk ik dat ik opstartproblemen heb. Dat heb ik wat minder of zelfs helemaal niet als ik dus minimaal een uur eerder opsta. Ik ga nu ook eerder naar bed (tussen 10 en 11 in de avond) en het bevalt mij eigenlijk prima. In de avond doe ik meestal toch niet mega veel meer. Dus eerder naar bed gaan is gewoon prima.

Mediteren

Ik heb weleens chaos in mijn hoofd. Of ik overloop van ideeën voor mijn blog/social media kanalen (luxe probleem, ik weet het) of ik heb simpelweg gewoon veel te veel gedachtes in mijn hoofd. Dat is voor mij dan het juiste moment om even een meditatie op te zoeken via YouTube en even stil te zijn voor minimaal 10 minuten. Ik merk persoonlijk dat ik tussen 10 en 20 minuten voor mij perfect is. Soms duurt het even wat langer voor dat de rust echt helemaal terug keert in mijn hoofd. Maar daarna ben ik weer helemaal rustig (geen stress om kleine onzinnige dingen) en ben ik weer helemaal klaar om mijn taken af te maken. Meditatie is echt zeker een aanrader. Vroeger dacht ik echt dat het zo ontzettend zweverig was, maar ik wou nu dat ik dit eerder had ontdekt. Overigens schrijf ik deze blog post ook terwijl ik meditatie muziek aan heb staan. Op Youtube vind je echt mega veel video’s met meditatie muziek voor wanneer je moet studeren of werken. Helpt mij echt om mijzelf af te zonderen en in een goede flow te komen.

Geen schermen voor het slapen gaan

Merk jij dat je slechter slaapt wanneer je in de avond naar een scherm staart? Ik merkte al een tijd dat ik slechter ging slapen als ik ‘s avonds nog blogs schreef of wanneer ik nog iets ging kijken op Netflix. Het schijnt dat je door het blauwe licht van je schermen dus minder goed gaat slapen. Niet echt ideaal wanneer jij de volgende dag weer gefocust en uitgerust op wilt staan. Daarom probeer ik nu na 7 uur alles uit te zetten. Nu kijk ik zelf bijna geen tv, dus er is ook niets wat ik dan anders ga missen. En anders is er altijd de mogelijkheid om terug te kijken. Netflix ben ik ook aan het minimaliseren en mijn telefoon blijft een een probleempuntje. Ik word nog wel snel afgeleid door mijn mobiel, al is dat natuurlijk een kwestie van afkicken.
Maar wat doe ik dan de hele avond? Nou genoeg te doen. Ik kan een to do list maken voor volgende dag (is ook hoofd leeg), mediteren, wandelen of sporten en natuurlijk boeken lezen. Je wilt niet weten hoe snel ik nu door alle boeken heen ga. Ik ben ook weer echt uit mijn leesdip gekomen. En ik moet je zeggen dat er niets fijners is dan dat je super snel in slaap valt door het lezen. En ik heb wel een e-reader met lampje maar ik merk nog niet dat het mijn slaap negatief beïnvloed. En anders kan ik altijd het lampje uitzetten of een echt boek erbij pakken.

Al deze dingen hierboven zorgen ervoor dat ik dagelijks energieker en rustiger ben, waardoor ik beter kan presteren.

Op welke manier zorg jij goed voor jezelf?

LEES OOK:
10 gewoontes die je leven verbeteren
Terug in alignment komen

Liked it? Take a second to support thewildflowerhippie on Patreon!

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. I use these cookies to improve my content and website. click here for more information if you want to know more about this. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this. If you accept this, you accept that this website/blog uses your location, interests, language, technology/browser you use, gender and age for Google Analytics and to improve the content of this website

Close